Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Antoine de Saint-Exupery: A kis herceg

2009.10.07

Kép Akkor jelent meg a róka.
– Jó napot! – mondta a róka.
– Jó napot! – felelte udvariasan a kis herceg. Megfordult, de nem látott senkit.
– Itt vagyok az almafa alatt – mondta a hang.
– Ki vagy? – kérdezte a kis herceg. – csinosnak csinos vagy…
Én vagyok a róka – mondta a róka.
– Gyere, játsszál velem – javasolta a kis herceg. – Olyan szomorú vagyok…
– Nem játszhatom veled – mondta a róka. – Nem vagyok megszelídítve.
– Ó, bocsánat! – mondta a kis herceg. Némi tűnődés után azonban hozzátette: – Mit jelent az, hogy „megszelídíteni”?
– Te nem vagy idevalósi – mondta a róka. – Mit keresel?
– Az embereket keresem – mondta a kis herceg.
– Mit jelent az, hogy „megszelídíteni”?
– Az embereknek – mondta a róka – puskájuk van, és vadásznak. Mondhatom, nagyon kellemetlen. Azonfölül tyúkokat is tenyésztenek. Ez minden érdekességük. Tyúkokat keresel?
– Nem – mondta a kis herceg.
– Barátokat keresek.
- Mit jelent az, hogy „megszelídíteni”?
- Olyasmi, amit nagyon is elfelejtettek – mondta a róka. – Azt jelenti: kapcsolatokat teremteni.
– Kapcsolatokat teremteni?
– Úgy bizony – mondta a róka. – Te pillanatnyilag nem vagy számomra más, mint egy ugyanolyan kisfiú, mint a többi száz- meg százezer. És szükségem sincs rád. Ahogyan neked sincs énrám. Számodra én csak ugyanolyan róka vagyok, mint a többi száz- meg százezer. De ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra…
– Kezdem érteni – mondta a kis herceg. – Van egy virág… az, azt hiszem, megszelídített engem…
–Lehet – mondta a róka. – Annyi minden megesik a Földön…

Ha leemeljük a polcról nyugdíjas éveinkre spájzolt emlékgyűjteményünkből az általános iskolai kapcsos füzetünket, belelapozva holtbiztos, hogy Antoine de Saint-Exupery: A kis herceg c. regényéből számos idézetet találunk.
Kár lenne azonban, ha csak életünk alkonyán jönnénk rá, hogy A kis herceg - dacára a szerző megtévesztő, ironikus hangvételű ajánlásának, vagy a könyvben tett számos, gyerekeknek címzett kiszólásának – nem elsősorban gyerekekhez íródott. A kis herceg egyike azoknak a Móra kiadó által jegyzett könyveknek, amit "fölnőttként" sem szégyen, sőt inkább érdemes újraolvasni.
A történet valóban igazi mese: egy pilóta lezuhan a sivatagba, és miközben a repülőgéproncsba igyekszik lelket lehelni, megismerkedik egy másvilági lénnyel, a B-612-es számú bolygóról érkezett kis herceggel. A gyermek naiv kérdéseivel zavarba ejti a pilótát, közben elmeséli, hogy a kisbolygóján egy rózsát hagyott hátra, és a Föld előtt más planétákat is meglátogatott. A kis hercegnek azonban egyáltalán nem tetszett a felnőttek sokféle világa: a mindenkit alattvalóként kezelő király, a csodálatot követelő hiú, az önsajnáltató részeges, a csillagokat is birtokló üzletember, a munkamániás lámpaoltogató és az elméleteibe temetkezett tudós.
A mi sárbolygónkon aztán végre igaz barátra lel, amikor megszelídít egy rókát. Otthonhagyott rózsáját mégsem tudja feledni, ezért hosszas tépelődés után végül rászánja magát, hogy egy kígyó halálos mérge segítségével – földi testét levetve – hazarepüljön.
A meglehetősen egyszerű cselekményű mesét olvasva egy "fölnőttnek" már az első oldalak után kilóg a lóláb: Saint-Exupery (szándékosan?) gyenge álca mögé bújtatta bölcseleti művét (esszéfüzérét), vagy inkább példabeszéd-gyűjteményét. A sivatag felett balesetet szenvedő író lázálmaként is felfogható mese összes szereplője, a pilótát, sőt a repülőgépet is beleértve szimbolikus, és több rétegű jelentést hordoz.
A kis herceg utazását szokás a felnőtté válás keserű ébredéseként értelmezni, de a B-612-es bolygó lehet bármely saját világába zárkózó, szemlélődő (meditáló), a világi hívságokat megvető bölcs lakóhelye is, aki körútjáról hazatérve bizonyítva érzi, hogy semmi sem értékesebb saját egy szál rózsájánál.
Élvezetes felfedezni a keresztény tanítás, avagy a buddhista tanok egyes elemeit a mesében, vagy akár a mélylélektan fogalmait szem előtt tartva újraolvasni a könyvet, észrevenni a rejtett és nyílt utalásokat, mint a kis herceg "mennybemenetelét", a róka-sztereotípia újraértelmezését, a virág (rózsa), a kút, vagy a kígyó egyetemes szimbólumok szerepét.
A kis herceg nem gyerek. Világjárása, testi-szellemi kalandozásai után levont végső következtetései nagyon is felnőtt fogalmak: a boldogság útja a megelégedés, a felelős szeretet, a világról való lemondás – gyerekként ezek nem is érthetőek, nem is gyakorolhatóak.