Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Báthory András

2008.09.10

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.

Báthory András (15661599. október 31.) bíboros, később rövid ideig (hét hónapig) Erdély fejedelme; Báthory András szatmári kapitány és Majláth Margit fia. Báthory István lengyel király unokaöccse. Báthory Zsigmond unokatestvére.

A jezsuitáknál tanult Báthory István lengyel király udvarában. Egyházi pályára lépett, s már fiatalon varmiai püspök lett. 1583-ban és 1586-ban Rómában járt. 1583-ban apostoli protonotárius, 1584-ben bíboros.

1599. március 30-án Báthory Zsigmond hazahívta Lengyelországból unokatestvérét, és lemondott erdélyi fejedelmi címéről a javára. A papfejedelem nem nyerte el sem a Porta, sem a császár kegyeit, sőt a székelyek is is ellene voltak, Székely Mózes udvarhelyi kapitány kivételével. Mihály havasalföldi vajda, kihasználva a fejedelemség éles belső ellentéteit, haddal támadt Báthory Andrásra, s a hozzá csatlakozott székelyek segítségével 1599. október 18-án a Szeben melletti Sellenberknél legyőzte. A Moldva felé menekülő Andrást Csíkszentdomokos határában egy székely, Ördög Balázs brutálisan meggyilkolta október 31-én (baltával agyonverte).

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.